3x creatief kennismaken: werkvormen voor kleine teams om elkaar beter te leren kennen
- Gerdine Kruizinga
- 19 nov 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 feb
Eigenlijk zijn dit geen kennismakers, want ik raad ze niet aan voor groepen mensen die elkaar totaal niet kennen. Wat het wel zijn: nader-kennismakers. Of check-ins. Onmisbaar als je wilt dat groepsleden zich voor elkaar openstellen de rest van de dag.
Direct naar:

Pandverbeuren
Dit was vroeger mijn lievelingsspel op kinderfeestjes. Geen Ballorig voor mij: in een kring zitten en raden van wie je een handschoen tevoorschijn had getrokken, dat was pas feest.
Zo werkt het:
Iedere deelnemer levert ongezien een persoonlijk voorwerp in (een telefoon, een sleutelbos, een horloge, een haarclip, etc)
Doe de spullen in een mand met een sjaaltje erover
Iemand pakt zonder te kijken een voorwerp en raadt van wie het is
Dit is het moment waarop je het spel kunt personaliseren: de voorwaarde waaronder iemand zān voorwerp weer terug krijgt. Bijvoorbeeld:
De eigenaar van het voorwerp beantwoordt een prikkelende vraag over het thema van de dag
De eigenaar houdt een verkooppraatje over het voorwerp alsof het de oplossing voor alles is
De eigenaar legt een link tussen het voorwerp en een weetje over zichzelf

De minibieb
Deze werkvorm is een mooie variant op pandverbeuren. Hierbij vraag je alle deelnemers (maximaal zes) een favoriet boek van huis mee te nemen. Benadruk dat het om een fysiek boek moet gaan, maar dat het soort (dichtbundel, managementboek, kookboek) niet uitmaakt.
Zo werkt het:
Verzamel de boeken ongezien en vorm de minibieb door alle boeken in een doos of kastje te zetten.Ā
Iedereen mag om de beurt een boek uitkiezen dat niet van zichzelf is, alsof ze bij zoān kastje langs de weg staan.Ā
Vervolgens raden ze van wie het boek is, en stellen ze een paar goede vragen aan de vermoedelijke eigenaar om hun vermoeden te checken.Ā Eigenlijk hoef je vanaf dit moment niet zo veel meer te doen, behalve de tijd in de gaten te houden. Mensen praten namelijk heel graag over hun favoriete boek en kunnen in korte tijd heel persoonlijk worden. En wie weet, worden er nog echt boeken uitgeleend die dag.
Beeldspraak
Vragen stellen is de meest directe manier omĀ iemand te laten praten. Toch vind ik het mooi de vrijheid van de vraag bij de deelnemers zelf te laten. Dit kun je systematisch aanpakken met beeldkaarten. Deze werkvorm voor kennismaken heet beeldspraak. Hij werkt ook met symbolische kleuren.
Zo werkt het:
Kies beeldkaarten met een symbool en leg ze uit, bijvoorbeeld:
Bloem: een succesmoment van onlangs
Brug: iets wat je spannend vindt vandaag
Danser: iets waar je zin in hebt
Sieraad: een waarde die je belangrijk vindt
Laat iedereen een of twee kaarten kiezen en om de beurt delen wat er voor hen van toepassing is. Zo sla je twee vliegen in ƩƩn klap: wat meer verbinding en alvast een vooruitblik op de dag.
Met deze werkvormen ga net een stapje verder met een groep richting een team dat elkaar Ʃcht kent. Dat maakt niet alleen de heidag beter, zo'n groep heeft er blijvend profijt van.
Comments