Creatief kennismaken met mensen die elkaar nauwelijks kennen
- Gerdine Kruizinga
- 10 dec 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 feb
Een nieuwe groep mensen die elkaar niet kennen? Even kennismaken natuurlijk! Voordat mensen gaan samenwerken, willen ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Direct naar Kettingreactie
Een goede kennismaking draait om balans: mensen moeten zich veilig voelen, maar een beetje uitdaging mag ook. Als het even kan, wees dan niet bang om voor een energieke vorm te kiezen. Waarschijnlijk zijn er nog genoeg momenten waarop je stilzit, de rest van de dag. Ćn je wilt natuurlijk een beetje verrassen. Creatief kennismaken, dus. In dit blog deel ik er vier.
If you show me yoursā¦
Zorg voor een comfortabele sfeer. Stel dus niet al te diepe vragen en vertel ook altijd iets over jezelf. Nog een goede tip: laat na jou eerst iemand aan de beurt komen die de indruk geeft makkelijk te vertellen. Diegene zet samen met jou de toon. Komen ze:

Kettingreactie
Deze activiteit werkt goed in middelgrote groepen en geeft iedereen ruimte om iets van zichzelf te delen. Bonus: je oefent alvast associĆ«ren. Handig als je later op de dag gaat brainstormen.Ā
Zo werkt het:
De eerste persoon noemt een leuk weetje over zichzelf en gooit een bal naar iemand anders. Diegene reageert met: "Wat toevallig, daar heb ik ook iets mee!" en noemt een eigen ervaring of connectie. Daarna noemt deze persoon weer een nieuw weetje over zichzelf en gooit de bal door. Soms moeten mensen even zoeken naar de overeenkomst, dat is niet erg.Ā
Groepsfoto van beeldkaarten
Wat je al niet kunt met een goede set beeldkaarten... Je voorstellen binnen een groep hoort daar zeker bij. In principe kan het zonder specifieke instructie, maar je kunt er ook een sturende vraag bij stellen.
Zo werkt het:
Leg een set associatiekaarten (mijn lievelings: kunstkaarten!) op tafel en stel er een vraag bij. Denk aan:
Welke superkracht breng jij mee?
Hoe ziet een fijne vrije dag er voor je uit?
Wat is jouw werkstijl?
Welke waarde vind je belangrijk in je werk of leven?
Wat brengt jou energie?
Wat zou je graag nog willen leren?
Waar ben je trots op?
Vraag je deelnemers een kaart te kiezen die bij hun antwoord past zich en aan de hand daarvan voor te stellen. Verzamel de kaarten op een centrale plek voor een 'groepsfoto'.

Bouw een droomdorp
Twee voordelen aan deze methode: je warmt alvast op als je ook later in de sessie wilt tekenen Ʃn je kunt er verdiepende vragen bij stellen. Of je laat 'm gewoon voor zich spreken.
Zo werkt het: Teken van tevoren een landschap met wat bergen, bomen en een rivier. Geef iedereen een blokje post-its en nodig ze uit om twee dingen te tekenen: hun droomhuis en een voorziening waar ze niet zonder willen, zoals een kaaswinkel, museum of sporthal. Laat eerst alle mensen om de beurt hun voorziening een plekje geven in het dorp en er een korte uitleg bij geven. Als iedereen aan de beurt is geweest, ga je verder met de huizen. Ze willen misschien dicht bij hun eigen ingebrachte voorziening wonen, maar misschien ook wel dicht bij de suggesties van de anderen. Of juist ergens achteraf?
Kennismakingsstoelendans
Dit is echt een leuke, actieve vorm die energie meebrengt. Kan ook in behoorlijk grote groepen.Ā
Zo werkt het:
Maak een kring van stoelen van het aantal aanwezigen, inclusief begeleider(s), min ƩƩn. Ga in het midden staan en deel een feitje over jezelf dat voor meer mensen zou kunnen gelden. Bijvoorbeeld: ik ben de oudste in het gezin, of: ik at vanochtend een broodje hagelslag. De mensen voor wie dat ook geldt, staan op en zoeken een nieuw plekje. Geef eerst een paar voorbeelden voor je zelf een plek inneemt en iemand anders het overneemt.Ā

De Ʃchte kennismaking
Nog een noot achteraf: bijna niemand staart voor zich uit voordat de sessie begint (behalve de mensen die geen afscheid kunnen nemen van hun laptop). Kennismaken begint tijdens het eerste kopje koffie, zodra er iemand binnen is. Wees er bewust bij, geef het goede voorbeeld en bedenk je dat deze creatieve kennismakers stap twee zijn.
Comments